Salveaza parola

Rezultatele cautarii
07/10/2019

6 destinații magnifice din Balcani

1. Buje, Croația

Pitit în cel mai vestic punct al peninsulei Istria, chiar lângă granița cu Slovenia, Buje îți zâmbește până la urechi din vârf de deal. Orășelul croat e înconjurat de livezi de măslini și podgorii fertile, care se întind până în buza turcoaz a golfului Piran (marea Adriatică). Și, apropo de podgorii, 23 din cele mai faimoase vinării croate se află în zonă. Toamna, zeci de nuanțe de galben, roșu și brun iau cu asalt potecile și urcă până în inima orașului, ca să se reverse pe străduțele cu piatră cubică, printre taverne, cafenele și buticuri vintage. Buje e pur si simplu idilic, iar în noiembrie, climatul mediteranean blând și vinurile noi îl fac absolut irezistibil. Cât despre cu ce să-ți încarci autorulota la plecare, îți recomandăm mierea locală, uleiul de măsline, trufe istriene și o rezervă serioasă de pljukanci, un tip de paste tradiționale.

 

2. Valbona, Albania

Valbona e un sătuc înconjurat de munți spectaculoși, în nordul Albaniei, în mijlocul unui parc natural cu același nume. Iar ca să ajungi la el, va trebui să faci față unor șosele magnifice, săpate în munte, care se unduiesc provocator pe margine de prăpastie. Locul e incredibil de liniștit și seren. Nu exista hoteluri, doar campinguri, case de oaspeți și restaurante de familie. Din Valbona se răsfiră nenumărate rute de hiking, iar peisajul este atât de neîmblânzit încât e bine să tocmești un ghid local dacă vrei să te aventurezi pe munte. Recomandarea noastră e să încerci traseul Gjarper (2-3 zile), care te va purta prin câteva alte sătuce idilice din vârf de munte: Dragobi, Cerem și Livadet. 

 

3. Lacul Skadar, Muntenegru

Desprins parcă din peisajele din Lord of the Rings, lacul Skadar este cel mai mare lac din Balcani. Cea mai mare parte se află în Muntenegru, iar restul trece granția în Albania. Aproximativ 400 mp reprezintă arie protejată, pentru că Skadar este unul din cele mai spectaculoase habitate de păsări din Europa. Skadar este înconjurat de un peisaj magnific, care aduce laolaltă munți, mănăstiri medievale și orășele vesele, unde oamenii mai cred în zâne și în prânzuri gătite cu praf magic. Întinderea de apă e presărată și cu multe insulițe, undei vei descoperi așezări pescărești, dar și ruinele albe ale Grmzour, o fostă închisoare poreclită Alcatraz de Muntenegru. Asta așa, pentru un pic de savoare a la Hollywood…

 

4. Lacul Bled, Slovenia

Vara, malurile lacului Bled freamătă de vizitatori (cei mai mulți sunt localnici), dar toamna aduce liniște, miros de mere coapte și peisaje care fac Instagram-ul să se perpelească de invidie. Locul e atât de frumos, încât un impresionist n-ar ști ce să aleagă ca să fie impresionat: apă de culoarea smaraldului, castele medievale și biserici cu poveste, care folosesc pe post de fundal munții Julian și Karavanke. Partea cea mai faină e că ai la dispoziție și o groază de activități, printre care hiking, biking și kayaking.

 

5. Lacurile Plitvice, Croația

Da, știm, Croația are opt parcuri naționale, deci ai de unde alege. Doar că Plitvice, cel mai vechi parc natural croat (din 1949), n-a ajuns din întâmplare în patrimoniul Unesco: lacuri turcoaz peste care se întind languros podețe de lemn, cascade mici și mari, peșteri întortocheate populate de lilieci, peste 157 de specii de păsări și 50 de specii de mamifere. Pentru a intra în parc, vei plăti 7,5 euro/persoană în sezonul de iarnă. Info despre orar, prețuri și promoții găsești pe site-ul oficial.

 

6. Berat, Albania

Berat e o așezare din inima Albaniei, pe malul râului Osum, supranumită “orașul celor 1000 de ferestre”, datorită caselor otomane albe, rânduite frumos pe dealuri, care, alături de castelul din vârf, au propulsat Berat în patrimoniul Unesco. Orășelul e pur și simplu de poveste: străduțe pietruite, oameni care joacă șah la cafenele, miros de prăjituri cu miere și nuci, copii care înalță zmee. Dacă adaugi la asta silueta impunătoare a muntelui Tomorr și mâncarea de la Homemade Food Lili, poți declara că te-ai îndrăgostit. De Berat.  

Drum bun și haffentură pe măsură!

 

Photo credit: Shutterstock

Distribuie