Salveaza parola

Rezultatele cautarii
08/10/2019

Cu autorulota în Slovacia: 7 secrete

1. Nu dați banii pe prostii, faceți poze la…Castelul Spis

Nu poți decreta că ai vizitat Slovacia fără să urci pe meterezele celui mai mare castel fortificat din Europa Centrală. Construcția castelului Spis datează din secolul al XII-lea și de-a lungul sutelor de ani, structuri suplimentare au fost adăugate oarecum de-a valma, rezultând într-un amestec fascinant de stiluri arhitecturale. Profilul impresionant al castelului este vizibil de la câțiva kilometri distanță datorită locației dramatice, în vârful unui deal de 600 metri, deasupra orașului Spisska Kapitula.

Adresa: Spisky Hrad, 053 04 Spišské Podhradie

 

2. Hiking printre cascade la Slovenský raj

Slovenský raj înseamnă “paradis slovac”. Și asta datorită celor 100 km de trasee pitorești prin canioane, printre pajiști, cascade și râuri. Anumite secțiuni ale traseelor marcate te provoacă la lucruri mai degrabă drăcești: să te cațări pe poteci înguste, să traversezi râuri atârnat de lanțuri, să urci pante alunecoase pe scări abrupte din bârne. Deși hiking-ul în sine nu e prea solicitant, obstacolele astea o să scoată din tine toată provizia de hamei pe care ți-ai făcut-o în Bratislava. Garantat! 

Adresa: Narodný park Slovenský raj 

 

3. Dă hameiul pe tanini la podgoriile Modra 

Foarte aproape de Bratislava vei întâlni orășelul Modra, așezat comod la poalele Micilor Carpați. Orașul e mititel, dar tradiția viticolă e mareeee. Aici, toată lumea face vin, bea vin și te invită să-l deguști cât e ziua de lungă. Cea mai populară varietate de vin din regiune este Frankovka modrá, un vin roșu asemănător cu pinot noir. Ar fi bine să-ți aloci 2 zile pentru Modra, ca să ai timp să-ți revii…

Adresa: Modra, Slovak Republic

 

4. Urși, elefanți și-un castel medieval

Grădina zoologică Bojnice a fost deschisă în 1955 și are în grijă peste 350 de specii de animale. Se află chiar lângă castelul medieval Bojnice, unul dintre cele mai frumoase și mai bine conservate castele din Slovacia. Bojnice oferă și un spa termal, ceea ce înseamnă că poți combina elefanți cu istorisiri medievale și cu relaxare deplină. Un cocktail pe cât de ciudat, pe atât de irezistibil, cel puțin pentru o zi.  

Adresa: Zoologická záhrada Bojnice, Zámok a okolie 6, 972 01 Bojnice

 

5. Stalagmite de gheață în Peștera Dobšinská

Ai grijă să te înfofolești înainte de a coborî în cea mai faimoasă peșteră de gheață din Slovacia. Temperatura urcă rar peste -3°C, dar dârdâitul e un preț mic pentru frumusețile din subteran. Ce e special în peștera Dobšinská sunt formațiunile de gheață de-un albastru turcoaz strălucitor, foarte diferite de obișnuitele stalagmite de gheață de culoare gri sau maro. Așa că asigură-te că faci poze multe, vei avea “marfă” bună pentru Instagram.

Adresa: Dobšinská ľadová jaskyňa, 049 25 Dobšiná

 

6. Comori arhitecturale în Banska Stiavnica

Dacă ești fanul pozelor tip vedere, Banska Stiavnica e orașul pentru tine! Această bijuterie arhitecturală, parte din patrimoniul Unesco, șade mândră în inima Slovaciei, la 170 km de Bratislava, pe o platformă creată de colapsarea unui vulcan antic. Orașul e pur și simplu fermecător, străzile sunt înțesate de clădiri superbe din periodele Renașterii și Goticului Târziu. Una dintre cele mai frumoase este Biserica Sfintei Caterina. Și, dacă tot ești aici, e musai să o iei la pas pe dealul care duce către lacul Velka Vodarenska, unul din cele mai vechi rezervoare de apă din regiune.

Adresă: Banska Stiavnica, Slovak Republic

 

7. Schi alpin și calorii pe minus

Că tot e frig și zăpada e gata să dea navală peste Estul Europei, poți să ai în plan și niște schi alpin (uphill skiing), sport foarte popular în Slovacia. Unul din beneficiile urcatului pe munte cu schiurile e că e gratis și nu trebuie să stai la coadă la teleschi. Alt avantaj e că o să arzi atât de multe calorii încât nu te vei simți vinovat când vei înfuleca multe și delicioase găluști slovace, stropite cu bere, chiar pe buza pârtiei. Cât despre unde și cum, îți recomandăm stațiunea de schi Jasná Nízke Tatry Ski Resort.

Adresa: 031 01 Demänovská Dolina

Drum bun și haffentură pe măsură!

 

Photo credit: Shutterstock

Distribuie