Salveaza parola

Rezultatele cautarii
25/10/2019

Wild camping solo prin 8 țări

Mihai Merișanu (bio pe scurt: programator, 31 ani) numai ce a bifat o călătorie solo cu autorulota prin 8 țări. Și-a făcut plinul la wild camping, a transpirat un pic într-o vamă albaneză, s-a mai și rătăcit, dar una peste alta a trăit 5000 de kilometri în ritm propriu. Și i-a plăcut. 

Numai ce te-ai întors dintr-o călătorie solo cu autorulota, ceea ce e destul de neobișnuit. Cum de ai fugit pe roți de unul singur?

Până acum am mers doar cu gașca de prieteni și a fost OK, dar mereu am vrut să încerc o excursie lungă singur, să am independență totală, să merg în propriul ritm.

Care a fost itinerariul, l-ai plănuit? Câți km ai parcurs, în câte zile?

Am mers în jur de 5000 de kilometri în 14 zile. Traseul, în mare, a fost România – Bulgaria – Grecia – Albania – Italia – Slovenia – Croația – Serbia – România. Aveam idee cam ce vreau să văd în Grecia și Albania, dar în rest, traseul din fiecare zi a fost plănuit dimineața, în mașină, cu Google Maps și o ciocolată caldă.

Toată lumea e curioasă de cât costă o vacanță cu autorulota. În cazul tău, care au fost costurile, în mare?

Pe lângă costul închirierii autorulotei, în cazul meu cea mai mare cheltuială a fost motorina (aprox. 700 de euro). Apoi, taxe de drum (aprox. 150 de euro) și ferry (360 de euro). Am mai cheltuit vreo 300 de euro pe mâncare, câteva nopți la camping și alte nimicuri.

Știu că ai căutat wild camping. Ți-a ieșit? Unde ți-a plăcut cel mai mult?

Cred că wild camping este cel mai mare avantaj al unui campervan. Dimineața, când făceam traseul, căutam și posibile locuri de campat wild în zona în care doream să ajung. Imaginile satelit de pe Google Maps sunt ideale pentru căutarea unui loc. S-a întâmplat și să ajung pe un drum care a devenit impracticabil, dar de cele mai multe ori am gasit locuri incredibile de campat. 

Într-o noapte, în nordul Italiei, nu am reușit să gasesc un loc “wild” și nici camping deschis, așa că am dormit în parcarea primăriei, într-un sat. Am avut o priveliște incredibilă dimineață și nu m-a deranjat nimeni. 

Din toate țările vizitate acum, Grecia mi se pare locul ideal pentru wild camping. Ai foarte multe opțiuni, mai ales pe plajă.

Dintre toate locurile pe care le-ai văzut, ce ți s-a lipit cel mai mult de suflet? Unde te-ai reîntoarce?

Insulele Kefalonia și Lefkada cu siguranță merită explorate mai amănunțit, dar și „Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga” din Italia are un drum montan frumos cu parcare undeva sus, ideală pentru wild camping, cu priveliște incredibilă. În Slovenia și Croația am ajuns spre sfârșitul excursiei și nu am avut timp suficient să văd prea multe locuri, dar am gasit peisaje rustice fantastice, mai ales acum, toamna, și cu siguranță le voi vizita din nou.

Ai făcut vreo nebunie? Ceva “out of the box”, care te-a provocat să ieși din zona de confort?

Prima peripeție a fost când am ajuns pe un drum de pământ care părea că duce către o plajă frumoasă. Dar după aproximativ 1 km a devenit atât de abrupt, încât nu știu dacă l-aș fi putut urca înapoi la intoarcere. Am decis să nu continui, dar nu era niciun loc de întors, fiind o zonă împădurită. Așa am dat cu spatele 1 km pe un drum îngust, șerpuit, cu serpentine strânse. 

Tot din categoria rătăceli, trebuie să vă spun și cum am ajuns în curtea unor localnici, în Albania, la 10 noaptea. Pe GPS aveam un singur drum, dar în realitate era o intersecție cu 3 drumuri. Normal că am intrat pe cel greșit, care se termina la cineva în gospodărie. Am avut noroc ca a ieșit un domn în vârstă, foarte prietenos, care nu vorbea o fărâmă de engleză, dar a reușit, prin multe semne, să mă îndrume pe traseul corect. 

Aș mai menționa controlul poliției vamale albaneze la plecarea cu ferry-ul spre Italia. Cu greu am găsit un polițist care vorbea engleză să îmi spuna ce am de făcut. A trebuit să merg cu autorulota la un aparat imens care făcea radiografii camioanelor și dubelor. Totul a durat vreo 3 ore, 3 ore de stres maxim, pentru că nu știam daca mai prind ferry-ul.

Ce-ai mâncat și băut bun de tot și pe unde? Legat de locurile pe care le-ai văzut, ai de dezvăluit ceva “tips & tricks”?

În Grecia, mâncarea este foarte bună. Am mâncat pe la taverne modeste, dar și așa, în locurile turistice, prețul poate fi maricel. 

În Albania, am mancat fructe de mare delicioase la un restaurant de lux, pe plajă (Alto Mare, la sud de Durres), dar cu prețuri foarte mici comparativ cu țările europene. 

Tips & tricks: În Grecia, dacă vizitați orașe, lăsați autorulota undeva la margine și mergeti cu bicicleta în centru. Traficul este haotic, iar locurile de parcare potrivite pentru o autorulotă sunt inexistente. În Albania, evitați punctele vamale cu trafic intens. Fac verificări amanunțite care durează mult. In Italia, autostrada e foarte scumpă. Alocați timp suficient și mergeți pe drumuri secundare. Așa descoperiți și niște locuri incredibile.

A fost prima ta ieșire cu autorulota? Mai repeți experiența?

A fost prima excursie cu autorulota, dar pentru mine a fost foarte confortabil, fiind obișnuit cu cortul cărat în spate, pe munte. Cu siguranță voi repeta, dar cu timp mai mult sau traseu mai scurt.

Legat de experiența cu autorulota în sine, ce e memorabil și ce e mai puțin plăcut?

Flexibilitatea și independența nu pot fi egalate cu alt mijloc de transport. Să poți sta în locuri incredibile fără a renunța la confort, e memorabil, cu siguranță. Golirea casetei nu e un proces chiar plăcut, dar nici nu a fost atât de rău pe cât credeam. De asemena, în zonele cu drumuri foarte înguste, gabaritul poate pune probleme. Ceva experiență cu vehicule similare ajută mult. 

Stați cu ochii pe Mihai, pe pagina lui de facebook

Fotografii realizate de © Mihai Aurelian Merișanu

Distribuie